Lekker ouderwetse titel. Het eerste wat je nu denkt is vast; dat was vroeger.
Klopt, we hebben het nu zo makkelijk, elk huishouden heeft wel een eigen wasmachine, meestal ook een droger. Waarom hebben we, vooral degene met gezinnen, het toch zo vaak over de was, die zoveel tijd kost?
Ik heb voor je uitgezocht hoe het er vroeger aan toe ging. En wat er nu veranderd is.
Eind 1800. Op maandag werd gewoonlijk de was gedaan in een grote tobbe. Eerst grote hoeveelheden water koken. De wastobbe vullen, vlekken op het wasbord boenen. Daarna de was uitspoelen en uitwringen met de handen en buiten laten drogen.
Na 1850 werden de eerste wasmachines voor huishoudelijk gebruik gemaakt. Deze wasmachines werden op handkracht aangedreven. In 1928 kwam de eerste elektrische wasmachine op de markt. maar ook met deze machine bleef de was een zeer bewerkelijke klus. De machine moest handmatig worden gevuld met heet water en achteraf moest het water ook weer worden afgevoerd. Bovendien moest de was daarna nog goed worden gespoeld en drooggewrongen. Voor veel gezinnen was de wasmachine nog onbetaalbaar.
In 1947 beschikte 14% van de huishoudens over een wasmachine. In 1957 31% en in 1964 werd dit 84%.
Opvallend is dat het aantal uren wat we nu kwijt zijn met de was niet is veranderd ten opzichte van 1955. Dit komt vooral doordat we veel meer kleding zijn gaan wassen. We vinden schoon erg belangrijk en de machine is zo gevuld. Daarna moet het nog gedroogd worden, met de droger of aan de lijn. Opvouwen en eventueel strijken. En in de juiste kast gelegd worden. Als we onze was alleen op maandag zouden doen, zouden we er nog steeds een dagtaak aan hebben.
Ook gooien we kleding snel in de was. Terwijl kleding van veel wassen niet mooier wordt. Een spijkerbroek kan gerust 4x gedragen worden. En een trui of jurk of jasje waar je vaak nog wat onder draagt, kun je goed opfrissen door in de badkamer te hangen tijdens het douchen.
Om kleding langer mooi te houden: alle ritsen dicht en kleding binnenstebuiten wassen. Beugelbh’s in een waszakje. Heb jij nog wastips deel ze dan hieronder.
Bron: verlost-van-maandag-wasdag door Rob Hartmans (maartenonline)