De broek is niet meer weg te denken uit onze kledingkast.

Maar toch is het nog niet zo lang dat we dit kledingstuk dragen.

In de middeleeuwen werd de broek al door mannen gedragen. Het was een echt mannen kledingstuk.

Coco Chanel was de pionier van de broek voor vrouwen. Zij vond dat vrouwen meer bewegingsvrijheid moesten hebben. Zij droeg de broek van haar vriend in een tijd dat vrouwen alleen jurken droegen.

Vrouwen droegen tot 1870 zelfs geen onderbroek, want dat was te mannelijk. Ze droegen alleen maar lange rokken. Toen vrouwen gingen fietsten, werken en sporten veranderde de kleding. Tijdens de tweede wereldoorlog gingen vrouwen werken in fabrieken, steeds meer vrouwen gingen daar broeken dragen. Na de tweede wereldoorlog kwam de spijkerbroekentrend in Europa op gang. Pas rond 1960 werd de broek voor vrouwen echt geaccepteerd.

De broek is een bijzonder kledingstuk. Als je een patroon bekijkt zie je dat het voor- en achterpand heel verschillend zijn. Het is ook een kledingstuk waar je veel verschillende bewegingen mee moet kunnen maken. Hij moet goed zitten als je staat, maar ook genoeg ruimte hebben om ermee te kunnen zitten of bukken.

Werkbroeken van Denim werden al in de 17e eeuw gedragen. De eerste blauwe jeans dateert uit 1973 van ondernemer Levi Strauss en kleermaker Jacob Davis.

Nog steeds wordt de broek vernieuwd. Er wordt stof gebruikt waar elastaan in zit, zodat de stof rekt en de pasvorm nog beter wordt. Ook komen er spijkerbroeken voor curvy vrouwen op de markt. Deze hebben meer ruimte op de heup en een smallere en hoge taille. Onder andere Levi’s werkt aan waterbesparende productie van jeans, dit is belangrijk omdat het produceren van jeans ontzettend veel water kost; van het produceren van katoen tot het verven. Dit gebeurd vaak ook nog in landen waar schoon water niet zo gewoon als bij ons is.

Zelfs de plaats van de achterzakken bepaald veel. Hoe kleiner de achterzakken hoe groter je billen lijken. Zakken die wat lager zitten zorgen voor een optisch liftend effect.

Een broek is er in veel verschillende modellen en kan in veel verschillende kledingstijlen worden gebruikt, sportief, casual maar ook zakelijk of chique. En is daardoor een echt basiskledingstuk.

 

Bronvermelding: Levi.com, kunstencultuur.infonu.nl, oneworld.nl/duurzaamheid-Hidde Jansen

Pin It on Pinterest

Share This
Scan de code